INTERVJU: Ole Marius Fossen

_____________________________________

Beskriv serien H2O med tre ord?

Nakent, kontrollert kaos.

Kan du fortelle litt mer om arbeidene på Nordic Art Issue?

Nordic Art Issue formidler arbeider fra seriene H2O og MONO. Her er det elementene vann og jord som bærer arbeidet. Selv om jeg har fotografert nakne kropper i en årrekke, er MONO min første rene kroppstudie. Til prosjektet har jeg utført over femti fotoopptak over en toårsperiode. H2O ble vist offentlig for første gang i 2015, mens del to av prosjektet vises første kvartal av 2018. 

Fortell om prosessen når du skaper verkene dine. Hvordan konseptualiserer og utvikler du motivene?

For å trekke en parallell til hvordan jeg kokkelerer, så dreier det seg om slow-cooking. Konseptene utvikles over tid. Jeg har flere prosjekter i hodet som jeg ønsker å gjøre de neste årene. Det fine med å bruke god tid, og heller tenke på flere prosjekter samtidig, er at fallgruvene blir mindre. Har jeg 30 personer i teamet til et fotoopptak, er det viktig at jeg har tenkt i gjennom hva som kan gå galt i forveien - og ha klart for meg hvordan regi jeg skal gi. 

Idéen til serien H2O fikk jeg når jeg så den danske erotiske komedien «I jomfruens tegn» fra 1973. Filmen avsluttes med et par titalls kvinner og menn som bader nakne i den lokale innsjøen. Det satte igang en tankeprosess, men det var først et par år senere jeg gjorde første opptak til prosjektet. 

Jeg er opptatt av at det er elementet vann som bærer serien. Derfor har jeg bevisst unngått å få med bassengkanten i bildene, som ville plassert handlingen i en spesifikk setting.

Hvem er det som kjøper arbeidet ditt?

Både kvinner og menn kjøper arbeidet mitt, men om jeg skal generalisere, må jeg si det er relativt unge, utdanna og urbane kvinner som viser mest interesse for arbeidet mitt. Det er jeg godt fornøyd med.

Hvorfor er menneskekroppen så fascinerende?

Det er et spørsmål jeg har stilt meg selv uendelig mange ganger. Jeg har reist rundt i verden, opplevd kunst, mote, mat og andre sanselige opplevelser. Jeg har vært på søken etter noe vakrere enn menneskekroppen, og da enda mer spesifikt kvinnekroppen. Enn så lenge har jeg ikke lykkes med å finne det.

Jeg er selv naturist og har jobbet tett på nakne kropper i en årrekke. Det klart at man utvikler et litt blasert forhold til det hele, hvor det kanskje ikke er like spennende og mystisk som det en gang var. Det gjør heller at jeg endrer perspektiv, for vakre vil kropper alltid være! 

Den øyeblikkelige og aktive handlingen virker sentral i kunsten din. Er det en bevisst strategi?  

Jeg vil ikke kalle det en strategi, men heller en bevisstgjøring av hva som er min styrke som fotograf. I serien H2O handler det om å skape et spillerom for modellene, hvor de fritt kan bevege seg innenfor en gitt ramme. Det blir ikke riktig å kalle det «art by accident» når vi ligger tre dykkere på bunnen av et basseng, omringet av 24.000 watt med lys. Det handler mer å skape en setting hvor det uforventa kan oppstå foran kamera - så står jeg klar til å fange det.

Hva liker du best med arbeidet ditt? Og minst?

Jeg liker at arbeidene er så zen, når det hele oppleves så kaotisk i situasjonen de er skapt. Bildene under vann er tatt i en liten brøkdel av et sekund, i det «eksplosjonen» av bobler oppstår når modellene stuper. Et øyeblikk det er umulig å gjenskape. 

Hva synes du er det viktigste spørsmålet kunst adresserer i dag? Hva adresserer du?

Økende forskjell mellom fattig og rik, teknologisk utvikling som for mange går for raskt, etikken tilknyttet teknologi, politisk og religiøs ekstremisme, fascisme, mobbing, mistillit til vitenskapen, babyboomernes egoisme og manglende evne til å ta ansvar. Det er nok av saker å adressere. 

Jeg adresserer ingen av disse temaene. Du må ikke ha en bachelor i kunsthistorie for å forstå mitt arbeid. Du kan si jeg formidler skjønnhet.

Sett bort fra ditt eget medium, hva slags kunst liker du selv?

Det er mye kunst som fenger, men lysinstallasjoner er noe jeg har en fascinasjon for. Det kan godt være i et kontemporært museum, men kan like gjerne være på en konsert med en superstjerne eller obskøn jazzartist ingen utenfor ring2 har hørt om. 

Hva ville vært i din ideelle kunstsamling? Sett bort fra pris, er det et spesielt verk du ville hatt?

Lystenes hage av Hieronymus Bosc, malt i år 1503-1504. Måtte riktignok skaffet et nytt hjem for å få plass til et verk på nær fire meter.

 

 

_____________________________________

 

Se utvalgte kunstverk fra Ole Marius Fossen her
Eller besøk hjemmesiden hans: http://www.olemariusfossen.com